Cooking Recipe Details

Зрял боб

12/1/2021 | 12/1/2021

Зрял боб - яхния, чорба или нещо средно. Класическа рецепта от Радослав Йорданов

Време за приготвяне: 3:0 h
Продукти:
Зрял боб - 500гр
Кромид (не пресен) лук – 1 голяма глава или 2 малки
Моркови – 1-2 бр.
Червена чушка (прясна или сушена) – 1-2бр.
Домат за готвене – 1бр. (ако не е в сезон
може от консерва или 1 супена лъжица концентрирано доматено пюре или друг такъв продукт)
Сол
Червен пипер
Джоджен
По желание: Брашно (нормално или препечено) за сгъстяване
По желание: Чесън ( за подправяне накрая в чините при поднасяне)
Рецепта:

1.      Бобът се накисва предварително в студена вода, в тенджера или друг съд. За предпочитане, класически се кисне около 8 часа или една нощ, но при невъзможност – дори час – два – три, пак е от полза. Не трябва да се кисне пък прекалено дълго (примерно 24ч) защото започва ферментационен процес и няма да става.

! Важно е да се отбележи още в началото, че боба принципно трябва да се вари на предпазлива сила на котлона, тъй като ако се вари само на силен огън (дори в началото когато искаме да заври), ври много силно и особено дълго време, бобът се „разварява“, бобчетата се нацепват, прецакват и се загубват качествата му. Внимавайте за това.

2.      След накисването боба се изплаква хубаво в гевгир, цедка или др. и се слага да заври само с вода покриваща го с два-три пръста, само колкото да „кипне“ без да ври повече от 1-2 мин. След което се сваля от котлона, изхвърля се водата и се измива хубаво боба със студена вода. (Препоръчително e и тенджерата да се изплакне).

3.      Тъй като е важно на боба да се сменят 2 води, преди да се готви окончателно, повтаряме точка 2. (Т.е. Кипваме и сменяме водата на боба за втори път)

4.      Същинско готвене :

Измит, боба се слага отново в тенджерата, но този път заедно с нарязаните на дребно лук, моркови и чушка. Покрива се с вода, според това колко гъст го искаме, като се вземе предвид, че част от водата извира и е добре да сложим малко повече от толкова, колкото желаем. Все пак за да не кипи извън тенджерата, да не се пълни догоре. При нужда винаги може да долеем вода по време на процеса.

След като боба заври се намалява силата на котлона и нека да ври на много по – слаб, но активен и постоянен огън. По повърхността се образува понякога пяна която може да се отнема и изхвърля с лъжица, защото представлява отпадък. Разбърква се периодично за да не залепва по дъното. Като поври 30-40 мин., добавете  доматения продукт. Добавете олио на вкус (3-8) супени лъжици. След още 15-20 мин. (или към края) добавете джоджен, червен пипер и сол на вкус. Брашно се добавя по желание към края, като предварително трябва да се размие и разтвори количество по избор, в съвсем малко вода и да се добави към боба за гъстота.

! Кога е готов боба се разбира, по това дали бобчета са омекнали достатъчно.

 

Сервира се в компания от люти чушки и оцет J

 

Добър Апетит! J

Master chef Радослав Йорданов

Hashtags:
зрял, боб, зрял боб, яхния, чорба, супа, вегетарианско, постно