Cooking Recipe Details

Супа от коприва (киселец, лапад, спанак)

5/24/2020 | 8/15/2020

Пролетна супа от коприва и/или киселец, лапад, спанак, със застройка. По семейна рецепта.

Време за приготвяне: 1:15 h
Продукти:
Коприва
По желание - Киселец
По желание - Лапад
Лук - 1 голяма глава или две по - малки
Черен пипер: 10-15 цели зрънца
Ориз - 1 кафяна чашка
Олио: 5-6 супени лъжици
Яйца: 1-2 бр.
Сол
По желание - Спанак
Рецепта:

Супата може да се направи както само от коприва, така и от киселец или лапад, както и от различни комбинации между тях.

Копривата се слага в голяма тенджера и се пълни почти до горе със студена вода. С щипка или решетъчна лъжица се бърка хубаво да се изплакне от пръст, песъчинки насекоми и др. Накрая копривата се изважда, оцежда и прехвърля в друг съд, а водата от тенджерата се излива и се изплаква тенджерата. Всичко това се прави общо три пъти!

Взима се тенджера и се пълни с вода, толкова колкото искаме за супата и се слага да заври. Като заври, се слага копривата вътре и като заври отново заедно с копривата, нека ври само минута – две! Колкото да се попари. С щипката или решетъчната лъжица се изважда веднага копривата, като се отцежда от водата в тенджерата защото тази вода остава в тенджерата на котлона, да се готви за бульона. Копривата се слага настрани на изчакване, а в бульона се слага нарязаният лук, 10-15 цели зрънца черен пипер и сол на вкус. След като заври, нека да ври така 10 мин. После се добавя една кафяна чаша хубаво измит ориз и няколко супени лъжици олио (5-6). След като заври, се вари така докато ориза се развари достатъчно (примерно още 10 -15 мин). По средата на ориза може да се добави и малко брашно за сгъстяване – предварително размито с малко вода, за да не стане на топчета.
През всичкото това време, до като чакаме, се нарязва на дъска попарената коприва на дребно и когато ориза се е сварил, нарязаната коприва се връща в тенджерата. В момента в който заври - веднага се вдига от котлона!

Подправя се с 1-2 яйца и след това е готова.

Hashtags:
коприва, киселец, лапад, супа, чорба, вегетарианско, постно, семейна рецепта, пролет, пролетна, спанак