Cooking Recipe Details

Патладжан разядка или Кьопоолу

10/20/2020 | 11/13/2020

Пикантна разядка (апетитка) и мезе от патладжан, тип кьопоолу или класическо кьопоолу като вариант по избор. По семейна рецепта.

Време за приготвяне: 1:15 h
Продукти:
Патладжан – от един до няколко
в зависимост от желаното количество
Сол
Олио
Оцет
Чесън – на вкус (повечко – примерно 1 цяла глава)
Лук – една глава
По желание: Домати 1-2 бр.
По желание: Чушки 1-2 бр.
Рецепта:

1.    Патладжанът/ните се измиват и подсушават. След това се слагат цели и сухи в тавичка и се пъхат във фурната (без мазнина, без подправки и т.н.)  за примерно между 40-50 мин. на силен огън. Или ако нямаме фурна – на котлона направо както се пекат чушки.

2.    След като са готови, се дръпват на страни, леко да изстинат (но колкото да може да се пипат с ръце) примерно за 5 мин.
Обелват се и се остъргват  отвътре, да се вземе вътрешността, примерно с помощта на лъжица, а люспите се хвърлят. Вътрешното съдържание се слага в купа, кутия или друг удобен, дълбок съд за бъркане. Настъргва се вътре главата лук на дребно ренде. Добавя се чесъна смлян чрез преса за чесън, както и сол, оцет и олио на вкус. Бърка се  и се мачка („на хайвер“) с ръчна преса, като през това време, ако се налага (след опитване) се добавя още на вкус оцет, олио, сол, чесън.

3.    Ако искаме да е кьопоолу, може да се добавят и чушки и домати  в последствие, нарязани на дребно, без да се мачкат.

Радослав Йорданов

Hashtags:
разядка, чесън, кьопоолу, вегетарианско, постно, патладжан, семейна рецепта, мезе, апетитка